Privatna ordinacija dentalne medicine

Implantologija

Implantologija je grana dentalne medicine koja podrazumijeva ugradnju implantata u kost gornje i donje čeljusti. Implantatom se nadomješta nedostatak jednog ili više zubi, kao i nedostatak svih zubi u čeljusti.

Implantati su titanski vijci od visokokvalitetnog i provjerenog materijala koji su u potpunosti biokompatibilni, a to znači da ih tijelo prihvaća kao svoj prirodni dio. Nakon ugradnje u kost implantat predstavlja korijen zuba. Potrebno je od tri do šest mjeseci od ugradnje kako bi implantat okoštao (oseointegracija), nakon toga se na implantat stavlja nosač krunice (abatment) i krunica koja može biti metalno-keramička ili bezmetalna keramička krunica (cirkon).

Nosači fiksnog mosta ili pak nosači zubne proteze mogu se sastojati od više implantata (za cijelu čeljust od 6 do 8 implantata). Sistem ALL ON FOUR primjenjuje se u slučaju totalne bezubosti čeljusti kada četiri implantata služe kao čvrsti nosači totalne proteze.

Nužni preduvjeti za ugradnju implantata su dovoljna količina kosti čeljusti i odsutnost određenih bolesti (dijabetes, osteoporoza, nakon kemoterapije....). Ako ne postoji dovoljna količina kosti čeljusti, postupkom augmentacije dodaje se umjetna kost, dok se u slučaju blizine sinusne šupljine u gornjoj čeljusti prostor za ugradnju implantata osigurava podizanjem sinusa (sinus lift).

Osim što se implanto-protetskom terapijom osigurava pravilna fonacija i funkcija, njome se postiže i vrhunska estetika te se čuvaju susjedni zubi od brušenja u nosače mosta, sprječava se gubitak koštane strukture kao i povlačenje zubnog mesa. Pacijentima sa zubnom protezom implantatima se osigurava lakše žvakanje te se umanjuje strah od ispadanja proteze.

Implantati se u kost gornje i/ili donje čeljusti ugrađuju manjim kirurškim zahvatom. Prije svega porebno je izraditi ortopantomografsku snimku svih zubi u omjeru 1:1 i doći na pregled. Ugradnju implantata izvodi specijalist oralne kirurgije pod lokalnom anestezijom, što znači da je postupak u potpunosti bezbolan. Zahvat ugradnje jednog implantata traje oko 30 minuta, a postupak ugradnje jednog ili više implantata izvodi se tijekom jednog posjeta doktoru dentalne medicine. Tri do šest mjeseci nakon ugradnje moguće je implantat opteretiti sa zubom.

Komplikacije nakon ugradnje implantata iznimno su rijetke. Lagane otekline i bolovi normalna su poslijedica takve operacije, stoga pacijent dobiva primjerenu antibiotsku terapiju i terapiju sredstvima protiv bolova, te ostale upute.Najvažnije je to da pacijent već sutradan može obavljati svoje svakodnevne aktivnosti.

Vijek zubnog implantata produžava se redovitom oralnom higijenom (četkanje zubi najmanje 2 puta dnevno, upotreba zubnog konca ili interdentalne četkice te tekućine za ispiranje usta), koja se ne razlikuje od normalne higijene ostalih prirodnih zubi.

Uz to su potrebne i redovite kontrole kod doktora dentalne medicine uz uklanjanje plaka i zubnog kamenca koji mogu dovesti do povlačenja zubnog mesa i kosti koja je ležište implantatu.

Ugradnja implantata je jedan od najsigurnijih postupaka u dentalnoj medicini s postotkom uspješnosti od oko 98%.

Radno vrijeme

  • ponedjeljak, utorak, četvrtak 13:00 - 20:00 h
  • srijeda, petak 09:00 - 16:00 h

Načini plaćanja

  • gotovinsko plaćanje
  • bankovne kartice

Adresa

Privatna ordinacija dentalne medicine

Dr. sc. Kruna Valter, dr. med. dent.

Kutnjački put 12, 2. kat, Vrbani III, Zagreb

+385 1 3872 030

+385 91 2014 301

kruna.valter@gmail.com

ponedjeljak, utorak, četvrtak 13:00 - 20:00 h

srijeda, petak 09:00 - 16:00 h